Bu makale Levent Özberk (İnş. Yük. Müh.) tarafından hazırlanmıştır. İzinsiz kopyalanıp çoğaltılamaz. Makale içeriği farklı sitelerde kullanılamaz ancak link verilebilir. |
İSTİNAT DUVARLARINDA İŞ VE GENLEŞME DERZLERİ
İstinat duvarları kütlelerinin büyüklüğüne bağlı olarak belirli aralıklarla yatayda ve düşeyde bölünerek imal edilmek zorundadır. Bu bölünmenin gerçekleştiği yerler iş derzleri olarak adlandırılmaktadır.
Şekil 9.1 de yatay ve düşey bir derz uygulaması görülmektedir.
Şekil 9.1 İstinat perdesinde yatay ve düşey derz uygulaması
Kesme kuvvetinin az olduğu yerlerde yatay derzler (dişli derz) yapılmayabilir ancak bu tip durumlarda yinede perde gövdesinin temele birleşeceği yerler pürüzlü bırakılarak bir sürtünmenin oluşması sağlanmalıdır.
Dişli derz uygulamasının yapılacağı yerlere ise Şekil 9.2 de uygulama örneği kullanılabilir. Burada hf perde kalınlığı iken
a1= 0.40 hf , a2= 0.60 hf , t=0.12 hf > 2.5 cm
boyları uygun görülmektedir.
Şekil 9.2 İş derzi uygulama örneği.
Sadece perde gövdesinde yapılacak düşey derzlerde 8 m yi aşmayacak aralıklarla imal edilmelidir. Bu derz yeri zayıf bir yerdir. Oluşacak çatlaklar burada oluşur. Böylece yapıdaki çatlak durumu önceden tarif edilmiş olur.
Genleşmeden ötürü düşey derzler yapılacaksa bu tip derzler taban plağını da kesecektir ve
Rutubetli bölgelerde 25 m
Kurak bölgelerde 20 m
yi geçmemesi uygundur.
Nervürlü istinat duvarlarının taban ve nervürleri arası içinde bir yatay iş derzi söz konusudur ancak buradaki kesme kuvveti değeri fazla olmadığı için diş uygulaması yapılmasa da olabilir.
Nervürlü istinat duvarlarında sadece perdelerde yapılacak düşey iş derzlerinde iş derzi nervür kirişinden en az 0.2 L kadar ilerisine yapılmalıdır.
L= İki nervür arasındaki mesafe
Yine nervürlü istinat duvarlarında düşey derz temelden itibaren yapılacaksa iki nervür ortasından yada tam nervürün olduğu yere geliyorsa aynı yere çift nervür yapılmalıdır.